Xiaomi'nin Hikayesi ve Bilinmeyen Yönleri

18-03-2022 14:32
Xiaomi'nin Hikayesi ve Bilinmeyen Yönleri

Xiaomi kısa süre içerisinde özellikle telefon segmentinde çok hızlı ilerleyerek teknoloji devlerinin arasına ismini yazdırmış bir elektronik şirketi. Peki Xiaomi’nin hikayesi nasıl şekillenmiş ve bilmediğimiz yönleri neler?

Xiaomi’nin Tarihi Nasıl?

Xiaomi 2010’da Lei Jun tarafından Pekin’de kurulmuş. Lei Jun, 1969 doğumlu ve bilgisayar bilimleri eğitimi almış, kurumsal tecrübelerinin ardından 2000 senesinde online bir kitapçı olan Joyo.com’u kurmuş, hatta Joyo’yu Amazon’a 75 Milyon Dolar’a satmış zeki bir iş adamı. Bu tecrübeleri sayesinde edindiği bilgi birikimiyle de Xiaomi’yi kurarak dünyaya teknoloji ihraç etmeye başlamış. Xiaomi ilk akıllı telefonunu 2011’de satmış, 2014’te Çin’de lider olmuş ve ardından ürün portföyünü genişleterek birçok farklı kategoriye de girmiş, günümüzün en popüler teknoloji şirketlerinden bir tanesi. 

Kısa sürede elde ettiği bazı başarıları sıralayacak olursak; Fortune 500 listesindeki en genç şirket olmayı başarması ve 24 saatte en çok ürün satan şirket olarak Guinness Rekorlar Kitabına girmesi, onu rakipleri arasında öne çıkarıyor.

Xiaomi Ne Demek?

Xiaomi kelimesinin anlamına bakacak olursak, şirket Çin menşeli olsa da, isminin Latin harflerinden oluştuğunu görüyoruz. “Xiao” ve “Mi” kelimelerinin oluşturduğu sıfat tamlaması, “küçük pirinç” veya “küçük darı” olarak Türkçeye çevriliyor. Çin’de küçük olan pirinçler daha lezzetli olduğu için tüketiciler tarafından daha çok seviliyor ve tercih ediliyor, bu nedenle bize çok mantıklı gelmese de, Çin’de marka algısını yüksek bir konuma çıkarmak için ideal bir isim gibi duruyor. 

Logosu Neden Mi?

Xiaomi logosunda “Mi”yi kullanmayı tercih ediyor. Bunu çeşitli sebepleri var. Birincisi Mi’nin Latince’de “kalp” anlamına gelmesi ve logoyu ters çevirdiğimizde ortaya çıkan şeklin de Çince’de kalp manası taşıması. Böylece Xiaomi müşterilerine olan sevgisini göstermiş oluyor.  İkincisi ise, Xiaomi’nin resmi olarak açıkladığı, “Mission Impossible” (İmkansız Görev) ve “Mobile Internet” (Mobil Internet) anlamları. İmkansız görev tanımlaması, şirketin pazara ilk çıktığında diğer şirketlerle rekabet etmesinin imkansız olarak görülmesinden geliyor. 

Sadece Teknoloji Ürünleri Mi Satıyor?

İlginç bir şekilde hayır. Belki e-ticaret sitelerinde dolaşırken Xiaomi marka bavullara rastlayıp şaşırmış ve telefon üreten Xiaomi ile nasıl bir bağlantısı olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Cevap ise ikisinin tamamen aynı şirket olması. Xiaomi bilgisayar, kulaklık, telefon ve birçok elektronik ev aletinin yanı sıra; bavul, yatak, yastık gibi değişik ürünler de satıyor. Ürünlerin pek bir teknolojik yanı yok gibi gözükse de, örneğin yatak segmentinde elektrikli ve okuma modu, ses algılama sistemi gibi birçok özelliği olan akıllı yataklar da geliştiriyorlar. Bu açıdan Xiaomi oldukça inovatif bir şirket.

İlginizi Çekebilir: Telefon Yenileme İşlemi Nedir? Neden Tercih Edilmeli?

MIUI Forum Nedir?

MIUI Forum hem Xiaomi kullanıcılarını hem de profesyonel Xiaomi çalışanlarını barındıran, Xiaomi tarafından açılmış online bir platform. Burada Xiaomi cihazlarınızla alakalı merak ettiklerinizi sorabiliyor, diğer üyelerle fikir alışverişi yapabiliyorsunuz. Türkçe forum sayfası da bulunuyor. 

Xiaomi’nin Maskotu Var Mı? Çok fazla bilmesek de, Xiaomi’nin maskotu tatlı bir tavşan, ismi ise Mi Bunny. Boynundaki fular ve başındaki şapkayla oldukça sempatik bir görüntü çiziyor.

Xiaomi Türkiye’de Üretim Yapıyor Mu?

Xiaomi’nin Türkiye fabrikası, geçtiğimiz yıl tam bu zamanlarda, Mart 2021’de İstanbul Avcılar’da 30 milyon dolarlık yatırımın ardından faaliyet göstermeye başladı. Açılışında şirket kendisine yılda 5 milyon telefon üretmeyi hedef olarak koydu. Türkiye’deki üretimine Redmi 9C ile başlayan Xiaomi, ek olarak Redmi 10 2022, Redmi 9T ve Redmi Note 10S ile üretimine devam ediyor.

En Popüler Xiaomi Telefonlar Hangileri?

Xiaomi’nin birçok telefon modeli kullanıcılar tarafından oldukça beğeniliyor ancak en popüler olan modeller ise Mi 10 Ultra, Redmi Note 9 Pro, Redmi Note 9, Redmi 9, Redmi Note 8, Poco F2 Pro ve Redmi Note 8 pro. 

Siz de birçok farklı marka elektronik ürünün yanı sıra, yenilenmiş Xiaomi cep telefonu satın almak veya eski Xiaomi telefonunuzu satmak isterseniz, YineYeniCep üzerinden işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebilir, ücretsiz kargo ile 1 yıl garantili ürünlere ulaşabilirsiniz. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.