Önbellek Temizleme Ne İşe Yarar? Adım Adım Önbellek Temizleme Rehberi

16-06-2022 12:34
Önbellek Temizleme Ne İşe Yarar? Adım Adım Önbellek Temizleme Rehberi
Önbellek temizleme işlemi telefon kullanan insanlar tarafından merak edilir. Bir uygulamayı açmak veya bir web sitesine telefondan ilk kez girmek biraz zaman alabilir. On saniyelik yükleme süresi, web'de gezinirken veya uygulamalarımız arasında gezinirken bizim için önemlidir. Bunun başlıca nedeni, cihazlarımızın belirli bir uygulama veya web sitesi için önbelleğe alınmış verilere sahip olmamasıdır. Aynı şekilde telefonunuzda her ziyaret ettiğiniz aplikasyon ve web sitesinin önbelleği yüzünden telefon hafızası zamanla dolar. Bu yüzden önbellek temizleme işleminin zaman zaman yapılması gerekir.
 

Önbellek Nedir?

Kullanılan her bir aplikasyon ve ziyaret edilen web sitesi ile birlikte bir bilgi takası gelir. Kullanıcı, konum bilgisi, cihaz, tarayıcı bilgisi, sayfalarda geçirilen süre ve diğer kullanıcı davranışları gibi bilgileri web sitesine verirsiniz karşılığında içeriği görüntüleyebilirsiniz. Sonra önbelleğe alınmış veriler telefon hafızasında kalır. Dizüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar, farketmez. Tüm cihazlarımız, hızlı erişim için bu tür verileri depolamak için bir miktar ayrılmış alana sahiptir.
 
Bir web sitesine veya bir uygulamaya gelecekteki ziyaretlerde kullanıcı deneyimini geliştirmek için bir telefonda veya web tarayıcısında önbellek verilerini veya önbellek dosyalarını geçmiş olarak depolama tekniği, önbelleğe alma olarak bilinir.
Önbelleğe alınan verilerin yeniden erişim için saklanması için cihazınızda yeterli bellek veya depolama alanı olması gerekir. Daha teknik bir açıdan, önbellek bilgisayar belleği hiyerarşisinde çok yüksektir.
 

Önbellek Temizleme Telefona Zarar Verir Mi?

Önbellek, gerekli olmayan dosyaları sakladığından, bunun silinmesi uygulamanın işlevselliğini olumsuz yönde etkilemez. Aslında, bir uygulamanın önbelleğinin bozulabileceği bazı çok nadir durumlar vardır ve bunu temizlemek bir sorunu çözebilir. Bu nedenle, depolama alanınız düşükse veya bir uygulamanın olması gerektiği gibi çalışmadığını düşünüyorsanız, alan kazanmak için önbellek temizleme yapabilirsiniz.
 
 
Her zaman arayüzlerinde yüksek miktarda görüntü sunan uygulamaları düşünmelisiniz. Twitter, Facebook ve Instagram, depolama alanınızı tüketen en büyük üç uygulamadır ancak sosyal ağ normalde görüntülere dayandığından, tüm kategori önbelleğe almayı yoğun bir şekilde kullanır. Chrome ve Firefox gibi tarayıcılar da çok fazla önbellek kullanmayı sever.
Son olarak, birçok uygulamanın, uygulamanın önbelleğini yönetmenin gerçekten akıllıca bir yolu vardır. Orada saklanan bir şey belirli bir zamana ulaşırsa uygulama onu otomatik olarak önbellekten kaldırabilir ve bu alanı sizin için boşaltabilir. Ancak bu her uygulama için geçerli değildir.

Önbellek Temizleme Nasıl Yapılır?

Muhtemelen akıllı telefonunuzun yavaşlamasından şikayet ettiniz ve önbellek temizleme yapmanız gerektiğini öğrendiniz. Düzenli olarak kullanmadığınız dosyaları silmelisiniz. Telefonunuzun işlem hızını değiştirebilecek şey, telefonunuzun önbelleğiyle ilgilidir. Eski uygulamalarınızı ve gereksiz dosyalarınızı silmek çok görünür bir işlemken, önbelleğinizi temizlemek biraz daha karmaşık bir iştir.
 
 
Akıllı telefonlar, uygulama yükleme ve diğer gizli süreçleri daha hızlı ve daha verimli hale getirmek için önbellek ve geçici dosyalar şeklinde kırıntılar bırakma eğilimindedir. Ancak, bu şekilde veri toplamak çok fazla depolama alanı kaplayabileceği ve cihazınızı yavaşlatabileceği için bu genellikle mantığa aykırı olabilir. Önbellek verisi yığınları, uygulamanın arızalanmasına ve başarısız olmasına neden olabilir ve depolama alanı eksikliği nedeniyle işlevsellik kaybına neden olabilir. Bir iPhone'dan önbellek verilerini tek tek uygulamalara girerek temizlemeniz gerekir.
 
Android telefonlarda ise süreç şöyledir:
  1. Android telefonunuzda Ayarlar'ı tıklamalısınız.
  2. Uygulamalar'a tıklamalısınız. Burada Android akıllı telefonunuzda yüklü olan tüm uygulamaların listesini bulacaksınız.
  3. Bir uygulama seçtikten sonra, Depolama'ya tıklamalısınız. Bu, uygulamanın cihazınızdaki alanı nasıl kullandığını ortaya çıkaracak ve onu uygulama yüklemesi, kullanıcı verileri ve önbellek tarafından kullanılan alana bölecektir.
  4. Cihazdaki önbelleği temizlemek için Önbelleği Temizle'ye dokunmalısınız. İşlem tamamlandığında, boşluk 0B olarak görüntülenecektir. Burada Verileri Temizle düğmesine dokunmaktan kaçınmak önemlidir. Aksi takdirde, belirli bir uygulamayla ilişkili tüm veriler cihazınızdan silinecektir.
Vestel Yetkili Servisi tarafından yenilenmiş telefonları satın almak için YineYeniCep internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Böylece en kaliteli yenilenmiş telefonlara en uygun fiyatlara sahip olabilirsiniz.
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.