Yenilenmiş Ürün Alıp Satarken Bilmeniz Gerekenler

23-02-2022 18:03
Yenilenmiş Ürün Alıp Satarken Bilmeniz Gerekenler

Yenilenmiş Ürün Alıp Satarken Bilmeniz Gerekenler

Günümüzde yenilenmiş ürün piyasası oldukça hareketli, birçok kişi artık kullanmadığı ürünlerini satıyor, bir o kadar kişi de bu ürünlerin yenilenmiş hallerini satın alıyor. Bu süreçler Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre standardize edilmiş durumda. Kısaca bloğumuzda okuyacağınız bilgiler hangi yenileme merkezi ile veya yetkili alıcı / satıcı ile çalıştığınıza göre değişmeksizin geçerli olan hususları içeriyor.

Yenileme Ürün İşlemi Yasal Mı?

Yönetmeliğe göre, kullanılmış ürünler, yenileme merkezleri tarafından, Bakanlıkça belirlenen düzenleme veya Türk Standardları Enstitüsünün belirlediği standartlara uygun şekilde yenilenebilir. Anlayacağınız o ki süreçlerin hukuki alt yapısı oluşturulmuş durumda. Yenilenen kullanılmış ürünler, sertifikalandırıldıktan ve ambalajlandıktan sonra yenilenmiş ürün olarak tekrar satışa sunulabilir. Kullanılmış ürünler yenileme merkezleri tarafından yetkilendirilmiş gerçek veya tüzel kişiler (yetkili alıcılar) tarafından sizden alınarak yenileme merkezine iletilebilir veya yenileme merkezi tarafından sizden doğrudan alınarak yenilenebilir.

İlginizi Çekebilir: Neden Yenilenmiş Ürün Tercih Etmelisiniz?

Her Elektronik Ürün Yenilenebilir Mi?

Yönetmeliğe göre her kullanılmış elektronik ürün yenilenemiyor. Elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünlerin yenilenebilmesi için en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj kullanım trafiğinin bulunması zorunlu.

Yenilenmiş Ürün Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Yenilenmiş ürün satın alıyorsanız; ambalajında, etiketinde, reklam ve ilanlarında kolaylıkla algılayabileceğiniz bir şekilde, "yenilenmiş ürün” ibaresine ve yenileme merkezinin bilgisine yer verilerek satışa sunulmuş olması zorunlu. Yenileme işlemi yapılırken yenilenen tüm parçaların üretici ya da üreticinin yetki verdiği ithalatçı onaylı parçalar olması halinde,"üretici onaylı parçalar kullanılarak yenilenmiş ürün” ibaresine de yer verilmesi gerek.

Yenilenmiş ürününüz ile birlikte size Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu da gelmesi zorunlu.

Ürün alırken ödeme yükümlülüğü altına girmeden önce, yenilenmiş ürüne ilişkin yapılan işlemler, değiştirilen parçalar ve garantiyle ilgili hususlar hakkında bilgilendirilmelisiniz. Yetkili satıcı, yenilenmiş ürüne ilişkin reklam ve ilanlarında yer alan ifadelerle bağlıdır.

İlginizi Çekebilir: Telefon Yenileme İşlemi Nedir? Neden Tercih Edilmeli?

Yenileme Merkezlerinin Görevleri Nedir ve Merkezlere Güvenebilir Miyim?

Yenileme merkezlerinin Bakanlık tarafından onaylı yenileme belgesi alması zorunlu, ancak bu belgelerin 5 yıl süresi olduğundan, belgenin veriliş tarihini de kontrol etmenizde fayda var.

Ayrıca kullanılmış ürününüz kişisel verilerinizi bulunduruyorsa, yetkili alıcı sizden, ürünün içinde bulunan verilerin yenileme merkezi tarafından herhangi bir veri işleme yapılmadan yok edileceğine ve bir daha bu verilere ulaşılamayacağına dair onayınızı ve ürünün yetkili alıcıya teslim tarihinden önceki her türlü hukuki, idari ve cezai sorumluluğun size ait olduğuna dair beyanınızı alır. Bu beyanın bir örneğini size yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile vermelidir.

Yenileme merkezi sizden gelen ürünün içerisinde kişisel verileriniz dahil tüm verileri yok eder ve fabrika ayarlarına getirir. Yenileme merkezi yenilediği kullanılmış malın sertifikalandırma işlemini, Türk Standardları Enstitüsü tarafından numaralandırılmış hologramlı sertifika formunu kullanarak ve ticari unvanı, iletişim bilgileri, yenileme yetki belgesi ve yenileme işlemine ilişkin bilgileri içeren karekod ile güvenliğini sağlayacak şekilde yapar ve bu sertifikanın yenilenmiş ürünle birlikte yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla verilmesini sağlar.

Yenileme merkezi, yapılan yenileme işlemi nedeniyle yenilenmiş ürünün bir kişiye veya bir mala zarar vermesi halinde zararın tazmininden sorumludur. Yenileme merkezinin herhangi bir şekilde ticari faaliyetinin sona ermesi, yetki belgesinin yenilenmemesi veya iptal edilmesi halinde, yenilenmiş ürün garantisi süresince bakım ve onarım hizmetlerinin sunulmasından yetkili satıcı ve yenileme merkezi müteselsilen sorumludur.

 İlginizi Çekebilir: Yenilenmiş Telefon Kullanım Avantajları ve Özellikleri

Ürünümü Satarken Kim ve Ne Kadar Sürede Fiyat Biçiyor?

Yetkili alıcı, kullanılmış ürününüzün değerleme işlemini ürünün kendisine teslim edildiği veya ulaştığı tarihi takip eden üç iş günü içinde sonuçlandırır ve bu süre içinde sizin bu değerlemeyi kabul ettiğinize ilişkin onayınızı yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısıyla alır.

Yenilenmiş Ürünlerde Garanti Durumu Nedir?

Yenilenmiş ürünler ürün garantisi ile satışa sunulmak zorunda, yani yenilenmiş ürün alırken mutlaka garantisini sormalısınız.

Yenilenmiş ürün garantisi, yenilenmiş ürünün size teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari bir yıldır. Yenilenmiş ürün garantisi süresince, taahhüt edilen hakların kullanılması nedeniyle; nakliye, posta, kargo veya servis elemanlarının ulaşım gideri dahil olmak üzere sizden herhangi bir masraf talep edilemez. Yenilenmiş ürünün, yenileme merkezi tarafından hazırlanan tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanılması nedeniyle ortaya çıkan arızalarda, yenilenmiş ürün garantisi taahhüdünden faydalanamazsınız.

Yenilenmiş ürün garantisi süresi içinde ücretsiz onarım veya ayıpsız yenilenmiş misli ile değişim haklarından birinin seçmeniz durumunda, bu talebin yenileme merkezine veya yetkili satıcıya yöneltilmesinden itibaren azami yirmi iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Bu süre, ürünü yetkili satıcıya ya da yenileme merkezine teslim ettiğinizde başlar. Bedel iadesi veya bedel indirimi hakkını seçtiğinizde, ödemiş olduğunuz bedelin tümü veya yapılan indirim tutarı derhâl size iade edilmelidir. Yenilenmiş ürünün tamirinin tamamlandığı tarih size telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla bildirilmelidir.

Eğer onarım hakkınızı kullanıyorsanız, yetkili satıcı ya da yenileme merkezi, size teslim edilen yenilenmiş ürünlerle ilgili olarak aşağıdaki bilgileri içeren servis fişini tamamlamak ve size vermek zorunda:

a) Yenileme merkezinin unvanı, adresi ve iletişim bilgileri.

b) Size teslim tarihi.

c) Arızasına ve yapılan işlemlere ilişkin bilgi.

ç) Yenilenmiş ürün garantisi kapsamı dışında ise ücreti.

d) Yenileme merkezi yetkilisinin imzası.

e) Kargo ile teslim alınanlar haricinde, adınız, soyadınız, adresiniz ve telefonunuz ile imzanız.

Teslim fişi ve servis fişi kalıcı veri saklayıcısıyla da size verilebilir. Bu durumda, bu belgelerin size verildiğine ilişkin onayınızın alınması zorunlu.

Tüm bu süreçleri Vestel yenileme merkezleri ile partner olan şeffaf ve güvenilir platformumuz YineYeniCep üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Yönetmeliğin tamamına da sitemiz üzerinden erişebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.