Sim Kartı Çeşitleri

20-04-2022 17:26
Sim Kartı Çeşitleri

Cep telefonları günlük yaşantılarımızın vazgeçilmez bir parçası. Saniyeler içinde bizden binlerce kilometre uzaktaki bir arkadaşımıza bir şey sormak istediğimizde mesaj atıp anında cevap alabiliyoruz. Uzakta yaşayan annemizi arayınca sanki yanımızdaymış gibi sesini duyabiliyoruz. Özlediğimiz sevgilimizi hiç düşünmeden görüntülü arayıp konuşabiliyoruz. Peki hiç düşündünüz mü bu “anında” iletişim nasıl oluyor? Biz sizi düşünüp konuyla ilgili bir yazı hazırladık. 

Sms atma, arama yapma veya internette gezinme gibi birçok fonksiyonel özelliği SIM kartları sayesinde kullanabiliyoruz. 

SIM kartı nedir?

SIM kartı (subscriber identity module) yani abone kimlik modülü, cep telefonlarının çoğunda bulunan bir çeşit çiptir. Bu kartta gsm operatörünün baz istasyonlarıyla iletişim kurması için gereken bilgiler depolanır. Bu yüzden SIM kartlarını telefondan çıkardığımız zaman baz istasyonuyla iletişim kurulamadığından arama yapma gibi özellikleri kullanamayız. 

SIM kartları 1991 yılında ilk defa ortaya çıktığında 85.60 mm x 53.98 mm boyutundaydı, seneler içinde 12.30 mm x 8.80 mm boyutuna kadar küçüldü.

SIM kartında hangi bilgilerimiz depolanıyor?

SIM kartta yalnızca gerekli bilgiler toplanır. Çoğu kişi tarafından hafıza kartıyla karıştırılan bu kartta aslında fotoğraf, müzik gibi veriler saklanmaz. O halde bu SIM kartında depolanan bilgiler nedir: 

Mobil Ülke Kodu (MCC) ve Mobil Şebeke Kodu (MNC):  SIM kartının hangi ülkeye ait olduğunu belirten eşsiz bir koddur.

Mobil Abone Kimlik Numarası (MSIN): mobil iletişim operatörü tarafından cep telefonu abonesini eşsiz şekilde tanımlayan bir seri numarasıdır. Çağrılar yönlendirilirken kullanılır.

Kimlik Doğrulama Anahtarı: operatörün ağına erişim hakkı vermek için kullanılan 128 bitlik benzersiz bir sayıdır. Aynı zamanda operatör veri tabanında da saklanır.

SIM kartlarda sms mesajları, 500 kişiye kadar rehber bilgisi ve arama bilgileri saklanabilir. Ne kadar şey depolanacağı SIM kartının bellek boyutuna bağlıdır ve genelde SIM kartlarının depolama alanı  64-128 KB arasında değişir.

SIM Kartı Çeşitleri

SIM kartları boyutuna göre 4’e ayrılır:

Normal SIM kartı: SIM kartları ilk çıktığında  85.60 mm x 53.98 mm boyutunda başladı. Yani tam olarak kullandığımız kredi kartları kadar! Telefonunuzun içinde alışverişleriniz için kullandığınız bu kartlar kadar bir çip olduğunu hayal edebiliyor musunuz?

Mini SIM kartı: 1996 yılında ortaya çıktı. Günümüzde nadir de olsa kullanılan bu modelin boyutu ise 25 mm x 15 mm.

Mikro SIM kartı: 2003 yılında mini SIM kart biraz daha küçültülerek 15 mm x 12 mm ölçülerine geldi. Hala yaygın olarak kullanılıyor.

Nano SIM kartı: 2012’de çıkıp şu anda kullanılan en küçük SIM kartı 12,3 mm x 8,8 mm boyutunda ve en son çıkan bu SIM kartında uzunluk ve genişliğin yanında aynı zamanda kalınlık da 0.76 mm’den 0.67 mm’ye düştü. Yani diğer SIM kartları kesilerek nano SIM kartı elde edilemiyor.

Bakalım ileride SIM kartı boyutları nereye kadar küçülmeye devam edecek diye düşünürken karşımıza eSIM çıkıyor. Bu soru SIM kartı geliştiricilerinin de aklını karıştırmış olacak ki ortaya boyuta ihtiyaç duyulmayan bir fikir atmışlar.

eSIM Nedir?

eSIM (embedded subscriber identity module) yani gömülü abone kimlik modülüne denir. Bu model incelediğimiz diğer SIMler gibi telefona takıp çıkarılamıyor. 

eSIM kullanmanın çeşitli faydalı bulunuyor. Örneğin gömülü olduğu için bu eSIM kaybolamaz veya hasara uğrayamaz. Aynı zamanda GSM operatörümüzü değiştirmek istediğimizde SIM kartının da değişmesine gerek kalmıyor.

Fakat elbette bazı dezavantajları da bulunuyor. Mesela SIM kartlarının çıkarılamaması telefonu değiştirmek istediğimizde sorun yaratabiliyor ve hücresel ağın sürekli aktif olması telefonu daima izlenebilir kılıyor.

eSIM; iPhonelarda iPhone 11’den, Watch serisinde Apple Watch 3’ten, Google’da Pixel 2’den ve Samsung’da ise Galaxy S20’den itibaren destekleniyor. Bununla birlikte Türkiye’de eSIM’i destekleyen operatörler ise Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.