İkinci El Elektronik Pazarı

23-02-2022 17:54
İkinci El Elektronik Pazarı

İkinci El Ürünler Neden Tercih Ediliyor? Neden Tercih Edilmeli?

İklim değişikliği, tüketici atıklarının artması gibi tehditler ve sürdürülebilir sistemler tasarlama düşüncesi ikinci el ürün satışının artmasına ve bu trendin gittikçe yaygınlaşmasına neden oluyor. Teknolojik gelişmelerin zaman geçtikçe hız kazanması,  ürünlerin yeni modellerinin kısa süre içerisinde piyasaya sürülmesi ile birlikte  modası geçen ve zamanla kullanımı azalan eski cihazlar atıl durumda depolarda yerini almaya devam ediyor. Bu süreçte aslında büyük kaynak kayıpları yaşanıyor.

Marka yöneticilerinin %93’lük oranı daha sürdürülebilir olmanın işleri için önemli olduğunu vurguluyor. Yeniden ticaret dahil olmak üzere dairesel iş modelleri, endüstrinin 2030'da yaklaşık 143 milyon ton GHG (sera gazı) emisyonunu azaltmasını sağlayabilir. ("İklimde Moda,” McKinsey & Company ve Küresel Moda Gündemi, 2020.)  Markalar sürdürülebilir olmaya yöneldikçe tüketicilerin de bu trende ilgisi gittikçe büyüyor.

İlginizi çekebilir: Yenilenmiş Ürün Alıp Satarken Bilmeniz Gerekenler

Global ikinci el pazarının önemli iki ismi ThredUp ve RealReal, bazı alışveriş yapanların çevresel ayak izlerini azaltmak için çevrim içi tasarruflara ve ”mail order” yöntemi olan  işletmelere yöneldiklerini söylüyor. Tüketiciler ikinci el ürünlere düşük fiyat, üretimi durdurulmuş bir modeli satın alma fırsatı, yatırım amaçlı ve sürdürülebilirlik sebepleriyle yöneliyor. Kullanılmış pazara yönelmek sürdürülebilirliğe katkı sağlamasının yanında ürünlerin elden çıkarılması açısından da önemlidir. Alıcı açısından bakınca ise kullanılmış veya yenilenmiş bir ürün satın almak tüketicinin bütçesine katkı sağladığı gibi geri dönüşüme ve yeniden kullanıma da olanak sağlıyor.

Son olarak dünyanın en büyük ikinci el platformlarından biri olan ThredUP’ın CEO’su James Reinhart’ın açıklaması da kullanılmış eşyaların popüleritesinin arttığını gösterir nitelikte: "Tüketiciler sürdürülebilirliğe öncelik veriyor, perakendeciler yeniden satışı benimsemeye başlıyor ve politika yapıcılar döngüsel ekonomiyi benimsiyor. Kirletici endüstriler, teknolojik yenilik tüketicilerin, işletmelerin ve hükümetin motivasyonlarıyla çatıştığında dönüşüm gücüne sahiptir.”

İkinci El Pazarının Durumu

eBay Kleinanzeigen GmbH'nin bir sözcüsü, Almanya'da kullanılmış mobilya ve elektronik ürünleri satmak için kullanılan en büyük ilan platformunu ziyaret eden insan sayısının bir yıl öncesine göre %20 daha fazla olduğunu söyledi.

Ek olarak 2019’da ikinci el elektronik ürünler, listelemelerin %32'sini oluşturarak en çok listelenen ürünler oldu. Onu ev ve bahçe ekipmanları, çocuk ve bebek ürünleri, spor, dış mekan ve moda ve güzellik ürünleri izledi.

İlginizi Çekebilir: Cep Telefonlarının Evrimi 

İkinci el piyasasında en çok tercih edilen elektronik ürün grubu olan telefonları incelemek gerekirse; 2019’da Delloitte ve IDC tarafından yayınlanan Kalıcılık Pazar Araştırması’nda  2015'ten 2025'e kadar küresel kullanılmış akıllı telefon pazarı için pazar büyüklüğü tahminlerine yer verilmiş. Tahminlere göre kullanılmış akıllı telefonlar için küresel pazarın 2016'da 10 milyar ABD dolarından daha az iken 2020'lerin başlarından ortalarına kadar yaklaşık 39 ila 52 milyar ABD dolarına çıkacağı tahmin ediliyor. (Market size estimates for the global used smartphone market from 2015 to 2025)

2021’i temel alan başka bir araştırmaya göre ise Kullanılmış ve Yenilenmiş Akıllı Telefon Pazarının 2022-2027 tahmin döneminde %10.23'lük bir CAGR'de (yıllık birleşik büyüme oranı) büyümesi bekleniyor. İkinci el telefon pazarı, akıllı telefonların toplanması, sınıflandırılması, onarımı ve çevrim içi/çevrim dışı satış yöntemlerindeki gelişmeler  doğrultusunda şekilleniyor. (Used and Refurbished Smartphone Market - Growth, Trends, Covid-19 Impact, and Forecasts (2022 - 2027))

 

Bu veriler akıllı telefon tüketicilerinin tüketim alışkanlıklarını değiştirdiğini gösterir nitelikte. Günümüzde tüketiciler akıllı telefon ve elektronik cihazlar satın alırken tasarruf etmeyi önceliklendiriyor ve ikinci el pazarı da onlara uygun fiyatlı seçenekler sunuyor. Böylelikle bu pazarın popülaritesi ve kullanıcı talebi artış gösteriyor. Pazardaki en hızlı büyümeyi de Asya Pasifik Bölgesi gösterirken, Türkiye’de ise pazar orta derecede büyüme gösteriyor.

Akıllı telefonları spesifik olarak inceledikten sonra genel çerçeveye bakacak olursak özellikle pandemi dönemiyle birlikte ikinci el elektronik ürünlerin satışları büyük bir artış yaşadı.  Global çaptaki dizüstü bilgisayar sıkıntısı, tasarruf isteği, çeşitli nakliye problemleri yaşanması tüketicilerin ikinci el elektronik pazarına daha çok yönelmesine sebep oldu. Artık bireyler maliyet tasarrufu yapmak, israfı azaltmak ve sürdürülebilirliği sağlamak istiyorlar, bu yüzden de kullanılmış ürünleri almayı tercih ediyorlar. Çoğu ikinci el ürün satan e-ticaret sitesi, yeniden satışın müşteriler tarafından benimsendiğinin ve daha çok ilgi gösterdiğinin bilincinde hareket ediyor.

Artan kullanılabilirlik ile birlikte işletmeler ve tüketiciler düşük maliyetli, sürdürülebilir  alışveriş yapmaya daha çok önem veriyor, özellikle elektronik kategorisi güç kazanmaya hızlı bir şekilde devam ediyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.