Cep Telefonlarının Evrimi

18-04-2022 10:56
Cep Telefonlarının Evrimi

Günümüzde 7’den 70’e herkes aktif olarak cep telefonlarını kullanıyor. Günlük hayatımızın bir parçası haline gelen bu telefonlar başta iletişim aracı olarak tasarlansa da yıllar içinde gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızın her alanında kullanabileceğimiz bir multimedya cihazına evrildi. Hepimiz oyun oynamak, fotoğraf çekilmek, sosyal medyada gezinmek için cep telefonlarımızı kullanmaya başladık. Peki cep telefonları günümüzdeki haline nasıl geldi?

Cep Telefonunun İcadı

İletişim konusu yıllar boyunca insanların geliştirmek için üzerinde çalıştığı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. 1876’da Alexander Graham Bell’in telefonu icat etmesi ile önceleri telgraf ile sağlanan iletişim alanında adeta bir devrim yaşanıyor. Telefon santrallerinin de kurulmasıyla birlikte bu yeni bulunan telefonların birbirine bağlanması sağlanmış. Elbette ki kablolu telefonlarla iletişim de bir yerden sonra insanları zorlamaya başlamış ve haliyle kablosuz telefon yapabilmek için çalışmaya başlamışlar. Bu noktada ise Motorola DynaTac isimli buluşuyla Martin Cooper karşımıza çıkıyor. 1973 yılında icat ettiği bu cep telefonu için günümüzde kullandığımız cep telefonlarının miladı da diyebiliriz. Bu ilk cep telefonu 1.1 kg kütleye ve 23 cm uzunluğa sahipti, pil ömrü ise sadece 35 dakika ile sınırlıydı. Hatta bu kısacık pil ömrü için telefonu tam 10 saat şarj etmek gerekiyordu. Şimdi kullandığımız akıllı telefonları düşününce ne kadar acayip değil mi?

Cep Telefonunun Gelişimi

Martin Cooper’ın bulduğu ilk cep telefonu sadece sesli iletişimi sağlıyordu. Üzerinde ekranı bile bulunmayan telefonda bir tek numarayı çevirebilmek için tuşlar vardı. Sesli arama için bile şarjı yalnızca 35 dakika dayanan bu telefon da tabi ki insanların beklentileri karşısında gelişmeye mahkum oldu. Zamanla sesli mesaj bırakmak gibi insanların hayatlarını kolaylaştıracak küçük özellikler eklenmeye başladı. Telefonlara küçük ekranlar konularak kullanıcıların telefonu açmadan kimin aradığını öğrenebilmesine imkan tanındı. 

Türkiye’de ilk cep telefonu görüşmesi ise 1994 yılında GSM’in Turkcell ile ülkemize gelmesi ile oldu. Alfanümerik tuşlu telefon olarak ortaya çıkan cep telefonları zamanla klavyeli tuşlu ve dokunmatik telefonlar olarak çeşitlenmeye başladı. Bunun yanı sıra gövde tipi de çeşitlendi ve normal gövdeli, kapaklı veya kızaklı telefonlar raflarda yerini aldı. Günümüzde ise neredeyse tamamen dokunmatik telefon üretimi yapılıyor ve oldukça gelişmiş bu telefonların depolama, ekran kartı gibi özelliklerinde gelişmelere gidiliyor. Öyle ki akıllı telefonlar o kadar tutuyor ki üretilen modellerin serisi 1 2 diye 10’a kadar, hatta daha fazla gidiyor.

Gelişen Telefonların Özellikleri

MicroTAC 9800X (1989): İlk kapaklı telefon üretildi. LED bir ekrana sahip bu telefon ekranda 8 karakter gösteriliyordu. O zamanlar dünyanın en hafif ve en küçük telefonu olarak biliniyordu.

Nokia 1011 (1992): 1992’ye gelindiğinde artık Motorola’ya rakip olarak firmalar çıkmaya başlıyordu. Bu model Motorola'nın iki modelinden de hafif ve küçüktü. 2 satırlı bir ekrana sahip bu telefonla artık 99 kişiye kadar insan telefon rehberine kayıt edilebiliyordu ve telefonun anteni de küçük olarak tasarlanmıştı, konuşma esnasında uzuyordu. SMS de bu modelle birlikte hayatlarımıza girmiş oldu.

Ericsson GH172 (1992): Cep telefonu üretimini ilk yapan şirketlerden biri olan Ericsson'un ilk ürünü HotLine Pocket olduğu halde GH172 ile GSM teknolojisi kullanılmaya başlandı. Böylelikle frekans standartları ile dünyanın her yerinden iletişim mümkün hale geldi.

Ericsson GH337 (1994): Türkiye’de kullanılan ilk cep telefonu Ericsson GH337 oldu. Başbakan Tansu Çiller’in Süleyman Demirel’i araması ülkemizdeki ilk cep telefonu konuşması olarak kayıtlara geçti. Piyasadaki diğer modellere göre daha sağlam oluşu tercih edilmesine yol açtı. SMS teknolojisi önem kazandıkça ekranı küçük olduğundan bu model de önemini yitirmiştir.

IBM Simon (1994): IBM Simon ilk akıllı telefon denemesi olarak karşımıza çıkıyor, dokunmatik kalemini algılayabilen bir ekranı bulunuyordu. Bunlarla beraber faks özelliği de bulunuyordu. Cep telefonlarında oyunlar bu telefon ile yer edinmeye başladı.

Motorola StarTac (1996): Motorola’nın ilk istiridye kapaklı cep telefonu ise Motorola StarTac oldu.

Nokia 8110 (1996): Nokia ise ilk kez kızaklı telefon üreterek telefonun gelişimi sürecinde bir yer daha edindi.

Nokia 7110 (1999): Nokia 7110, WAP tarayıcısı olan ilk telefondur, bu sayede yavaş yavaş telefonlarda internet hizmeti kullanılmaya başlandı.

VP-210 Visual (1999): Dünyanın ilk kameralı cep telefonu ise yalnızca Japonya’da satılan VP-219 Visual oldu.

Samsung Uproar (2000): 2000’de Samsung Uproar modeliyle MP3 özelliğini ilk kez bir  telefona eklemiş oldu.

Nokia 3310 (2000): Yine 2000’de Nokia 3310, günümüzde hala konuşulan sağlamlığıyla popülerlik kazanarak büyük bir başarı elde etti.

iPhone (2007): Tam dokunmatik bir ekrana sahip iPhone 2007’de piyasaya sürüldü. Bu telefonla birlikte akıllı telefonlar hayatlarımıza çıkmamak üzere girmiş oldu.

HTC Dream (2008): Iphone ile başlayan akıllı telefonların karşısında ilk Android telefon HTC Dream oldu. Telefonda Google uygulamaları yüklü olarak bulunuyordu.

Nokia 5800 (2008): Nokia 5800, Nokia tarafından çıkarılan ilk dokunmatik telefon oldu. Bu telefon ekran teknolojisinden dolayı parmağı çok iyi algılayamıyordu. Ekran kullanımı için dokunmatik kalemle birlikte satışa sunuluyordu.

Samsung Omnia (2008): Günümüzde çoğu kişinin bildiği Samsung’un akıllı telefon çıkarmaya başlaması Omnia ile başladı. Yıllar boyunca ortada tuş bulunan bu tasarım kullanıldı. Telefon işletim sistemi olarak Windows Mobile kullanıyordu.

N97 (2009): N97, Depolama alanı anlamında o dönem için güzel bir büyüklüğe sahipti, ancak Nokia bu telefon ile akıllı telefon çağına ayak uyduramadı.

Motorola Droid (2009): HTC Dreams ile kullanılan Android işletim sistemi yeterince tutmadı. Motorola Droid’te ise 1.5 Cupcake versiyonu kullanılmaya başladı. Cupcake ile Widget kullanımı ve kişiselleştirme özellikleri ortaya çıktı.

Samsung Galaxy S (2010): 2010’da piyasaya sürülen Samsung Galaxy S’in iPhone’dan ayrılan en önemli özelliği takılıp çıkarılabilen bataryası oldu. Günümüzde bu şekilde bataryası olan telefon kalmasa da Samsung uzun yıllar boyunca bu şekilde telefonlar üretmeye devam etti. İlk kez 1 GHz hıza ulaşan bir işlemci kullanıldı.

iPhone 4 (2010): iPhone 4, iPhone’un gelecek tasarımlarının de şekillenmesine yol açan ikonik bir tasarımla satışa sunuldu, oval yerine daha düz bir tasarım tercih edilmeye başlandı.

Xperia Arc (2011): Sony ilk defa Xperia Arc modeli ile akıllı telefonlar üretmeye başladı. Böylelikle bir tarafta Nokia akıllı telefon üretmemek için direnirken diğer taraftaSony rekabete geç girmiş oldu. Akıllı telefonun spesifik özellikleri konusunda iPhone, Samsung gibi firmalarla yarışamasa da kamera konusunda onlardan üstün olduğunu gösterdi.

HTC Sensation Serisi (2011): HTC Sensation serisi, HTC’nin ilk amiral gemisi akıllı telefon serisi olarak çıktı. 1.5 GHz işlem hızı bulunuyordu. Serinin en çok ilgi çeken modeli güzel ses performansıyla Sensation XE idi. 

Samsung Galaxy Note (2011): Tablet kullanımının da popülerleşmeye başladığı bu yıllarda Samsung, Galaxy serisinin ilk ürününü çıkararak kullanıcılarına tablet kullanıyormuş hissi verecek ekran boyutlarında telefonlar üretti. 5,3 inç boyuta sahip bu telefonlar gerçekten de o dönem için oldukça büyük kalıyordu.

iPhone 4S (2011): Sirinin de hayatlarımıza girişi iPhone 4S ile birlikte oldu. Hatta o kadar beğenildi ki iPhone hala bu dijital asistanı telefonlarında kullanmaya devam ediyor.

IDEOS (2011): Huawei Türkiye pazarına IDEOS ile girdi, oldukça küçük boyutlardaki bu telefon alt ve orta sınıfı hedefliyordu. Bu yüzden daha düşük fiyatlar ile pazara girdi.

Samsung Galaxy S3 (2012): Ele oturan daha ergonomik bir model üreten Samsung’un Galaxy S3 ile getirdiği yeni özelliği ise Smart Stay oldu. Devre dışı da bırakılabilen bu özellikte ön kamera sayesinde ekrana baktığımız süre boyunca ekran açık kalıyordu.

iPhone 5 (2012): Serinin bu modelinde yüz tanıma özelliği getirildi, kullanıcı telefonu aldığında yüzü algılanarak telefon kilidi açılmaya başladı. iPhone 5 ile güvenlik yöntemlerine de farklılık getirilmiş oldu.

HTC One serisi (2012): İlk kez HTC’nin One serisiyle telefonların arkasından çıkarılamayan piller kullanılmaya başladı. Dönemindeki telefonlara oranla daha ince ve hafifti.

Nokia Lumia 1020 (2013): Nokia renkli tasarımlarıyla tekrardan akıllı telefon yarışına Lumia 1020 ile girdi fakat yine diğer özellikleri bakımından rakiplerinin gerisinde kalırken dönemin en iyi kamerasına sahip olarak öne çıkmayı başardı.

Sony Xperia Z2 (2014): Amiral gemisi telefonu Z2 suya ve toza dayanıklı özelliği ile dikkatleri çekti. 

iPhone 6S (2015): 6S’te 3D Touch teknolojisi kullanılmaya başlandı. Telefon ekrana dokunurken basıncı algılayabiliyor ve sonucunda buna göre tepki oluşturuyordu.

Galaxy S7 Edge (2016): Galaxy S7, şık tasarımı ve kamerasının kalitesi ile dikkat çekerek 2016 yılının en iyi telefonu seçildi.

Galaxy S8 (2017): En yüksek oran olan %84.2 ekran/kasa oranına sahip telefonda kasa boyutunda küçülmeye gidildi. Bu telefonla Siri’ye rakip sanal asistan Bixby özelliği devreye girdi.

Xiaomi Redmi Note 5 Pro (2018): Xiaomi Redmi Note 5 Pro; tasarımsal, donanımsal veya üstün teknik özelliklerinin yanı sıra uygun fiyatlara satışa çıkması, telefonun tüketici tarafından tercih edilmesini sağladı.

TCL Flex V (2022): CES 2022 fuarında, dünyanın en ucuz katlanabilir telefonu olan, Çinli teknoloji şirketi TCL tarafından üretilen Flex V modeli tanıtıldı. Telefon görünüm olarak Samsung’un  katlanabilir modeli Galaxy Z Flip 3’e benziyor. 

Siz de son model birçok farklı marka yenilenmiş telefonu YineYeniCep sitemiz üzerinden ücretsiz kargo ve taksit seçenekleriyle satın alabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.